energielabel c kantoren

Energielabel C kantoren

De ontwikkelingen en wetten op het gebied van duurzaamheid volgen elkaar in snel tempo op. Sinds januari 2023 is het energielabel C wettelijk verplicht voor kantoren groter dan 100m2. Met een energielabel A, B of C kun je aantonen dat je aan de gestelde eisen van de overheid voldoet. Als jouw kantoorpand groter is dan 100m2, is het raadzaam om te onderzoeken of je aan de wettelijke eisen voldoet. Als vakkundig elektrotechnisch dienstverlener voorzien wij je hierbij graag van maatwerkadvies.

Vraag een offerte aan

Wat betekent energielabel C kantoren

Wat betekent energielabel C voor kantoren in de praktijk? De algemene eis die aan dit label is verbonden, is dat het bedrijfspand maximaal een primair fossiel energiegebruik van 225 kWh per m2 per jaar mag verbruiken. Een energielabel komt voort uit een Energie Prestatie Advies Utiliteit (EPA-U), waarmee je inzicht verkrijgt in het energieverbruik van je pand. Aan de hand van een EPA-U opname wordt vastgesteld welk energielabel het pand heeft. Deze opname dient als basis om advies uit te brengen over de verbeteringen die nodig zijn om aan energielabel C of hoger te voldoen. Kortom: energielabel C voor kantoren is samen te vatten als: “Wettelijk opgestelde eisen op het gebied van energieverbruik waar jouw bedrijfspand sinds januari 2023 aan moet voldoen”. 

Weet je niet of er voor jouw kantoorpand al een energielabel bekend is? Zoek dit dan op via de website www.ep-online.nl.

Verplicht sinds januari 2023

Hierboven is al beschreven dat het sinds januari 2023 verplicht is om te voldoen aan de eisen die de overheid stelt. Om onnodig werk te voorkomen, raden wij aan om eerst na te gaan of jouw kantoorruimte het energielabel C moet hebben. Niet ieder kantoor hoeft namelijk aan de eisen te voldoen. Maakt jouw kantoor deel uit van een Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument? Dan val je niet onder de label C plichtige kantoren. Neemt de gebruiksoppervlakte van kantoorfuncties in jouw bedrijf minder dan 50% van de gehele oppervlakte van het gebouw in beslag? Ook dan hoef je niet te voldoen aan de energielabel eis. Wordt je kantoorpand binnen twee jaar gesloopt of krijgt het binnen die tijd een andere bestemming? Ook dan heb je geen energielabel C nodig. In alle andere gevallen ben je verplicht om minimaal over energielabel C voor je pand te beschikken.


Waarom is Energielabel C voor kantoren verplicht vanaf 2023?

Minimaal energielabel C voor kantoren is verplicht gesteld in het Energieakkoord uit 2013. Deze maatregel is nodig om de klimaatdoelstellingen uit het Klimaatakkoord te behalen. De verplichting is ingesteld om de tussendoelstelling van 2030 te behalen.

verplicht

In 4 stappen naar label a, b of c

1. Vraag een energieprestatieadvies (EPA) + energielabel check aan

Onderzoek of jouw kantoor een energielabel heeft. Vraag eventueel een energielabel check aan zodat je een idee hebt van je beginsituatie. Om een beeld te krijgen van wat energielabel C voor jou betekent, kun je bij ons een EPA-U aanvragen. Met dit zogeheten energieprestatieadvies utiliteit krijg je inzicht in de concrete stappen die nodig zijn om te voldoen aan de eisen van minimaal energielabel C.

2. Verken de subsidiemogelijkheden

De overheid heeft verschillende subsidiemogelijkheden ingesteld om duurzaam ondernemen te stimuleren. Bekijk dus of je in aanmerking komt voor de Subsidie duurzame energie voor zakelijke gebruikers (ISDE) en Stimuleringen Duurzame Energieproductie (SDE+). Meer weten over de subsidiemogelijkheden voor jouw situatie? Wij informeren je graag!

3. Laat de optimalisaties uitvoeren door BINK

Als vakkundige specialisten voeren wij alle energiebesparende maatregelen voor je uit die nodig zijn voor het behalen van minimaal energielabel C. Wist je dat wij gespecialiseerd zijn in het aanleggen van duurzame installaties, zoals led verlichting en domotica installaties? Hiermee verlaag je je energieverbruik, bespaar je op totale energiekosten en draag je bij aan een beter milieu!

4. Laat een nieuw energielabel opstellen

Zodra de optimalisaties door ons zijn afgerond, voldoe je aan de eisen voor energielabel C. Vervolgens laat je een nieuw energielabel opstellen zodat je kunt aantonen dat je daadwerkelijk aan de eisen voldoet.

Klant aan het woord

bink   henri de bruijn   qnp   04

"Vooruitstrevende en energiezuinige techniek"

QNP, dé ICT-partner in West-Brabant, opende begin dit jaar een gloednieuw vooruitstrevend bedrijfspand in Breda. Eén van de belangrijkste doelstellingen van de QNP-nieuwbouw was een zo energiezuinig mogelijk pand te realiseren. Aan ons de eer om de elektrotechniek, beveiliging en zonne-energie te verzorgen. Henry de Bruijn, Algemeen directeur QNP: “BINK kent eenzelfde DNA als wij: kwalitatief, klantgericht en persoonlijk.”

Meer over de ervaring van Henry de Bruijn

Boetes en handhaving

Het bevoegd gezag, meestal de gemeente waar het kantoorgebouw staat, controleert op de aanwezigheid van het energielabel. Bij het ontbreken van een geldig energielabel A, B of C zal het bevoegd gezag per situatie afwegen welke handhavingsmaatregelen noodzakelijk en wenselijk zijn. Naast een boete kunnen zij opleggen dat het kantoorgebouw niet meer gebruikt mag worden tot er een geldig label C of hoger is afgegeven. 

Indien een kantoorgebouw niet over een geldig energielabel C of hoger beschikt, mag het niet gebruikt worden. Dit heeft effect op zowel de eigenaar als de huurder. Ga daarom goed na welke partij bevoegd is om aan de label C verplichting (of beter) te voldoen.

Subsidies

Tot slot willen wij je graag informeren over een interessante subsidiemogelijkheid als je energiebesparende maatregelen neemt. Dat is namelijk de energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers. Wanneer je optimalisaties laat uitvoeren ten behoeve van energiebesparing, kun je hier aanspraak op maken. Zo is er gemiddeld gezien al 11% bespaard door gebruik te maken van de EIA. Neem direct contact op om je kantoorruimte conform energielabel C te optimaliseren!

Wat kan BINK voor je betekenen?

In samenwerking met een EPA-U adviseur helpt BINK je graag met maatwerkadvies en zorgen we voor de juiste energiebesparende maatregelen. Wij helpen je graag bij het installeren van energiezuinige en duurzame installaties. Met duurzame elektronische installaties kan je slimmer omgaan met energie en tegelijkertijd de kwaliteit van je leefomgeving verbeteren. Bel naar nummer 076 599 1700 om direct een afspraak te maken met een van onze adviseurs of vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier. Onze adviseurs nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
groepsfoto BINK