scios-scope-8

SCIOS scope 8 keuring

Ben jij op zoek naar een erkend bedrijf die je kan helpen met een SCIOS Scope 8 keuring? Het is natuurlijk belangrijk dat je werkomgeving veilig is, zo ook op het gebied van elektriciteit. Daarom is het van belang om periodieke inspecties uit te voeren op je elektrische installaties. Bij BINK Elektro nemen we de inspecties op het gebied van elektrotechnische installaties graag uit handen. Onze inspecteurs zijn hoog opgeleid en beschikken over de juiste certificaten om de inspectie op kwalitatief niveau te kunnen beoordelen. Lees verder voor meer informatie of neem geheel vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Vraag direct een
keuring aan...
Bart Verkerke
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Wat is SCIOS
Scope 8?

Als je een eigen (kantoor)pand hebt, kan het voorkomen dat er veel elektrische apparatuuur aanwezig is. Tijdens een SCIOS Scope 8 inspectie wordt er een veiligheidsinspectie uitgevoerd van jouw elektrische installatie. De inspectie die wordt uitgevoerd is gebaseerd op de NEN 3140 norm, dit is een Nederlandse opgestelde norm. Deze NEN-norm staat voor "bedrijfsvoering van elektrische installaties – laagspanning".

Welke werkzaamheden worden er tijdens een SCIOS Scope 8 keuring uitgevoerd?

Tijdens een keuring worden er verschillende werkzaamheden uitgevoerd door de inspecteur. Hierbij wordt gecontroleerd op de volgende aspecten:

  • De controle op beschermingsleidingen en zijn verbindingen.
  • De controle op circuitimpedanties met het stroomstelsel.
  • De controle op de aardverspreidingsweerstand van de aardelektroden.
  • De controle op de isolatieweerstand bij elk onderdeel van de installatie.
  • De controle op de veilige scheiding van verschillende stroomketens.
  • De controle op de juiste werking van aardlekbeveiligingen.
  • De controle op de juiste werking van de veiligheidsketens.
  • De controle op de fatsoenlijkheid van alle verbindingen.

Waarom is het nodig

Het werken met elektrische installaties brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Periodiek een SCIOS Scope 8 inspectie laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf is aanbevolen omdat je met een inspectierapport kan aantonen dat je voldoet aan de zorgplicht die is beschreven in het Arbobesluit omtrent elektrische installaties (artikel 3.4/3.5). Daarnaast kan je met deze inspectie storingen, die het productieproces kunnen beïnvloeden, voorkomen. Hierdoor voorkom je eveneens (financiële) schade en ongevallen. Het werkt voor jezelf en de werknemers toch prettiger als je weet dat de elektrische installaties veilig zijn. 

Inspectierapport

Zodra de inspecteur alle bovenstaande genoemde aspecten heeft gecontroleerd, worden de gemeten uitkomsten van de keuringen genoteerd in een zogenoemd inspectierapport. Dit rapport wordt na de inspectie overhandigd. Hiermee kan je aantonen, aan bijvoorbeeld de arbeidsinspectie, dat je installaties tijdig gecontroleerd zijn.

Herstelverklaring

Mochten er punten zijn die niet voldoen, dan wordt dit aangegeven in het inspectierapport. Als deze punten (door ons) zijn verbeterd zal onze inspecteur ook een herstelverklaring opstellen. Hierin wordt aangegeven welke afwijkingen in de installaties herstelt zijn. Op deze manier worden risico’s verminderd. Met het inspectierapport en de herstelverklaring tezamen kan je aantonen dat je aan de gestelde eisen voldoet.

keuring

Is het verplicht?

Het laten uitvoeren van een Scope 8 keuring (NEN3140) is niet verplicht, maar daarbij komt wel kijken dat elke werkgever moet voldoen aan de Arbowet. Daarom is het verstandig om als werkgever een periodieke inspectie te laten uitvoeren om zo verzekerd te zijn van elektrische veiligheid in jouw werkomgeving. Met een inspectierapport kun je eenvoudig aantonen dat je de wettelijke zorgplicht, beschreven in het Arbobesluit, nakomt. Zo kan je een hoop ongewenste situaties voorkomen en daarnaast biedt het extra veiligheid voor jou en je werknemers op de werkvloer. 

Wel kan de keuring privaatrechtelijk verplicht worden, door bijvoorbeeld de verzekeringsmaatschappij.

Wanneer en hoe vaak moet het plaatsvinden?

De periodieke inspectie dient meestal eens in de 3 tot 5 jaar plaats te vinden. Wanneer en hoe vaak er precies een keuring moet worden uitgevoerd, wordt bepaald in een RI&E die voortkomt uit de (voorgaande) inspectie. Tijdens de inspectie wordt er gekeken naar het gebruik, de kwaliteit, omgeving, mate van toezicht en de veiligheidsrisico’s van de elektrische installatie(s). Aan de hand hiervan wordt de frequentie bepaald. In uitzonderlijke gevallen kan dit ook jaarlijks zijn. Dit wordt ook opgenomen in het rapport zodat je weet wanneer de volgende inspectie moet plaatsvinden. Houd dit goed bij of sluit een onderhoudscontract af zodat je nooit zonder komt te zitten en aan de gestelde eisen van de Arbowet blijft voldoen.

Klant aan het woord

"Een volledige ontzorging van elektrotechniek"

Voor het logistieke bedrijf Bas Group BV zetten wij vier jaar geleden het technische aspect van het nieuwbouwproject neer. Dat doen wij nu ook voor de uitbreiding. Van zonnepanelen, tot beveiliging en elektrotechniek; wij verzorgen het gehele pakket. Lorenzo Bas, CEO Bas Group BV: “BINK Groep ontzorgt ons volledig.”

Wat is het verschil met de NEN 3140 keuring?

Tussen de NEN 3140 en de SCIOS Scope 8 keuring zitten een aantal kleine verschillen. Een NEN 3140 keuring mag door iedere inspecteur uitgevoerd worden. De inspecteur krijgt vooraf geen gestelde kwaliteitseisen en er worden ook geen bepaalde eisen gesteld aan de uitgevoerde werkzaamheden. Bij een SCIOS Scope 8 keuring werkt het net iets anders. Deze inspectie mag namelijk alleen uitgevoerd worden door een SCIOS Scope 8 gecertificeerde inspecteur. Zijn werkzaamheden worden jaarlijks geïnspecteerd en gecontroleerd door een certificerende instelling. Bij deze keuring zijn vooraf wel de minimale werkzaamheden vastgelegd. Daardoor wordt de kwaliteit van deze inspectie meer gewaarborgd.

Combineer Scope 8 en 10

De SCIOS Scope 8 keuring en de SCIOS Scope 10 keuring kennen veel gelijke aspecten, waardoor deze inspecties goed te combineren zijn. Het is daarom gebruikelijk om beide keuringen op hetzelfde moment te laten afnemen. Bij de SCIOS Scope 10 wordt er tijdens de keuring gelet op brandveiligheid en de brandrisico’s in het bedrijf. Met beide keuringen voldoet je bedrijf aan de eisen van de Arbowet, maar vaak ook aan de eisen van de verzekeraar. Daarnaast ben je dus nog meer gegarandeerd van een veilige werkomgeving voor je medewerkers en klanten.

Gecertificeerde inspecteurs

Het is uiteraard alleen mogelijk om deze inspecties te laten uitvoeren door een bedrijf dat gecertificeerd is met een SCIOS-certificaat. Zonder deze certificaten mag een bedrijf geen inspecties uitvoeren onder de naam SCIOS. Het team van BINK Elektro is SCIOS Scope 8 en 10 gecertificeerd. Al onze inspecteurs beschikken over de juiste kennis en expertise en zijn bevoegd om deze inspecties bij jouw bedrijf te mogen uitvoeren.

inspecteur

BINK Elektro helpt je graag!

Op het gebied van inspecties voor jouw elektronische installaties helpen we je graag verder. Of het nu gaat om een SCIOS Scope 8-keuring of een Scope 10-keuring, onze inspecteurs nemen deze taak graag uit handen. Bij BINK Elektro staan de kernwaarden kwaliteit en veiligheid centraal. Daarom werken onze inspecteurs secuur en beschikken zij over de juiste kennis en expertise. Heb je interesse in een van onze diensten, neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier of bel 076 599 1700. Ons team staat je graag te woord.