noodverlichting

Noodverlichting aansluiten en onderhouden

Noodverlichting is verplicht in utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, scholen, fabrieken, ziekenhuizen en winkels. Dit staat beschreven in de Arbowet en het Bouwbesluit. Ook appartementencomplexen vallen onder het bouwbesluit en horen voorzien te zijn van vluchtwegverlichting. Wil jij ook jouw pand voorzien van noodverlichting? BINK helpt jou graag met het aanleggen en onderhouden van jouw noodverlichting. Op deze manier waarborg je de veiligheid van bezoekers, personeel en bewoners.

Vraag een offerte aan

Beveilig je pand

Bij een stroomstoring zal noodverlichting altijd blijven branden. Hierdoor weten alle mensen die in het gebouw aanwezig zijn precies welke richting ze moeten aanhouden om het gebouw veilig te verlaten. Alleen het aanleggen van noodverlichting is niet zo simpel. Er komen veel bouweisen, wettelijke voorschriften en technische ingewikkeldheden kijken bij de installatie. Het is daarom verstandig om advies in te winnen. Wij van BINK helpen je daarbij graag.  Onze vakmannen hebben veel kennis en jarenlange  ervaring als het gaat over het ontwerpen en het aanleggen van de geschikte verlichtingsinstallatie. Ook kunnen wij samen met jou kijken naar het noodverlichtingsplan. Een dergelijk plan brengt de uitgangen en vluchtroutes van het gebouw in kaart, zodat we weten waar actie ondernomen moet worden.

Soorten noodverlichting

In het noodverlichtingsplan worden naast de vluchtroutes en uitgangen ook de verschillende led armaturen in kaart gebracht. Afhankelijk van de situatie in jouw pand en de gestelde eisen wordt er bepaald wat er nodig is. Hieronder lees je over de verschillende soorten noodverlichting, inclusief een praktische toelichting. Hierdoor kan je zelf een inschatting maken van wat voor jouw pand van toepassing zal zijn.

vluchtwegverlichting

Vluchtwegverlichting

Vluchtwegverlichting helpt mensen veilig de vluchtroute te volgen. De verlichting geeft de richting, obstakels en hoogteverschillen aan. Dit type noodverlichting brandt niet voortdurend, maar wordt ingeschakeld enkele seconden na het uitvallen van de stroom.

vluchtwegaanduiding

Vluchtwegaanduiding

Vluchtwegaanduiding en vluchtwegverlichting worden nog weleens door elkaar gehaald. Echter is er één duidelijk verschil. Vluchtwegaanduiding brandt namelijk altijd. Deze noodverlichting geeft aan waar men de dichtstbijzijnde vluchtroute en nooduitgang kan vinden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de bekende groene bordje met witte symbolen (pijl, persoon en deur). Dit is de meest voorkomende soort noodverlichting voor binnenlocaties.

anti paniekverlichting

Anti-paniekverlichting

Met anti-paniekverlichting voorkom je onveilige situaties. Het leidt mensen van een ruimte naar de vluchtweg. De verlichting brandt niet voortdurend, maar wordt net als vluchtwegverlichting geactiveerd enkele seconden na het uitvallen van de stoom. Anti-paniekverlichting is verplicht als er in het pand ruimtes zijn van 60 m2 of groter. Bij kleinere ruimtes is het niet verplicht, maar wordt het in sommige gevallen wel aanbevolen. Bijvoorbeeld als er niet direct zicht is op de vluchtweg doordat het een afgesloten ruimte is zonder ramen.

hoog risico werkplekken

Noodverlichting bij hoog-risico werkplekken

Risicovolle werkplekken, zoals werkplekken met gevaarlijke machines of chemische middelen dienen voorzien te zijn van noodverlichting voor hoog risico werkplekken. Dit type noodverlichting geeft voldoende verlichting, zodat machines veilig stopgezet kunnen worden, wanneer het reguliere licht opeens uitvalt. Ook aan dit type verlichting zitten eisen. Benieuwd naar deze eisen en of dit voor jouw pand nodig is? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Onderhoud en inspectie

Om veiligheid te waarborgen moeten er na het installeren van de noodverlichting, periodieke controles worden uitgevoerd. Jaarlijks worden de functionaliteiten gecontroleerd en de accu’s van decentrale aansluitingen vervangen. Onderhoud is verplicht en staat aangegeven in de Arbowet en het Bouwbesluit 2012. Tijdens de inspectie wordt gecontroleerd of het systeem goed werkt en het niet vervuild, beschadigd of verouderd is. Mocht dit wel het geval zijn, dan lossen we dit waar mogelijk direct op.

Klant aan het woord

koninklijkevisio ledvance[7]

"De nieuwe lichtoplossing heeft een energiebesparing van 60% gerealiseerd. Het aantal lumen daarentegen is meer dan verdubbeld"

Koninklijke Visio Onderwijs Breda is een school voor kinderen met een meervoudige beperking in de leeftijd van vier tot twintig jaar. Het onderwijsaanbod bereidt de leerlingen voor op hun vervolgbestemming en op deelname aan de samenleving. Voor deze doelgroep is er een specifieke wens omtrent de verlichting; de verblindingshoek speelt hier namelijk een heel belangrijke rol, evenals de gelijkmatigheid van het uitgestraalde licht.

Meer over de ervaring van Koninklijke Visio Onderwijs Breda

Eisen noodverlichting

Bij noodverlichting dient men rekening te houden met verschillende Europese normen, wet- en regelgeving. Het Bouwbesluit en de Arbowet zijn leidend hierin. Normen worden gebruikt om specifiek de eisen aan te duiden.

  • Bouwbesluit

De overheid heeft in het Bouwbesluit 2012 de eisen voor noodverlichting vastgelegd. Bij de bouw, het gebruik en het slopen van bouwwerken moet aan alle voorschriften die hierin beschreven staan worden voldaan. Lees meer over de eisen van noodverlichting in artikel 6.1 en 6.3 van het Bouwbesluit.

  • Arbowet

Als werkgever ben je volgens de Arbowet verantwoordelijk voor de veiligheid van medewerkers, bezoekers en leveranciers. Het is daarom verplicht om vluchtwegen en nooduitgangen aan te duiden, zodat iedereen bij een noodsituatie veilig het pand kan verlaten. Het Arbeidsomstandighedenbesluit is een uitwerking van het de Arbowet. Hierin staat beschreven welke eisen van toepassing zijn (o.a. Artikel 3.7 en 3.9).

  • (NEN) Normen

Normen zijn specifieke afspraken over producten, diensten en processen binnen de nationale en/of internationale normcommissies. De normen zijn onder te verdelen in; In Nederland aanvaarde internationale normen (ISO, IEC), Europese normen (EN) en nationale normen (NEN). Onderstaande normen zijn van toepassing op noodverlichting: 

  1. NEN-EN 1838 – Toegepaste verlichtingstechniek – Noodverlichting
  2. NEN 1010 – Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties
  3. NEN-EN-ISO 7010 – Te gebruiken kleuren en symbolen voor vluchtrouteaanduiding
  4. NEN-EN 50172 – Noodverlichtingssystemen voor vluchtrouteaanduiding
  5. NEN-EN 50171 – Noodverlichtingssystemen en centrale voedingssystemen
  6. NEN-EN-IEC 60598-2-22 – Bijzondere eisen en verlichtingsarmaturen voor noodverlichting
  7. NEN 2443 – Parkeren en stallen van personenauto’s op terreinen en in garages. Noodverlichting is hier een onderdeel van.
  8. ISO 79 - Beschrijft het ontwerpen, installeren, inspectie en onderhoud van de noodverlichtingsinstallaties.
onderhoud

Zorg voor veiligheid in 5 eenvoudige stappen

  • Vraag een offerte aan voor het aanschaffen van noodverlichting bij BINK.
  • Samen met een adviseur brengen we jouw situatie in kaart en maken we een offerte op maat.
  • Na akkoord op de offerte plannen we de installatie in.
  • Onze vakmannen komen op locatie alles installeren.
  • Jouw pand is veilig bij stroomuitval en brand.

Decentrale of centrale aansluiting

Noodverlichting kan op twee manieren worden aangesloten. Bij decentrale aansluiting is elke led noodverlichtingsarmatuur voorzien van een inwendige accu die in geval van nood de nodige energie levert. Iedere armatuur heeft dus haar eigen energiebron.

Centraal gevoede led armaturen hebben geen inwendige batterij, maar zijn via bekabeling aangesloten op een centrale voedingskast. Bij stroomuitval schakelt deze centrale voedingskast over op een noodstroomvoorziening.

Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Decentrale aansluitingen zijn eenvoudige aan te brengen waardoor de installatiekosten laag blijven. Andere voordelen zijn dat de decentrale noodverlichtingsinstallatie makkelijk uit te breiden is en in geval van storing er maar één armatuur uitvalt terwijl de rest gewoon blijft functioneren. Het decentrale systeem is wel duurder in onderhoud.

Het voordeel van centrale noodverlichting is dat het onderhoud aanmerkelijk goedkoper is. Centrale led noodverlichtingsarmaturen worden met name gebruikt in hoge ruimtes waar je moeilijk bij kunt om onderhoud te plegen. Denk hierbij aan hoge loodsen of magazijnen. De werking van centraal gevoede led armaturen kan getest worden vanaf de grond. Bij de vervanging van de accu’s hoeft men niet elke lamp open te maken, wat natuurlijk veel tijd en kosten spaart. Daarnaast wordt dit type noodverlichting aanbevolen in ruimtes met een hoge omgevingstemperatuur. In warme ruimtes lopen de prestaties van de accu’s harder achteruit waardoor ze sneller vervangen moeten worden. In ruimtes waar een hogere verlichtingssterkte vereist is, wordt een centraal gevoede noodverlichting aangeraden. De hoge kosten bij het aanleggen van dit systeem is een nadeel. Onze adviseurs van BINK kunnen je precies vertellen welk systeem het meest geschikt is voor jouw situatie.

Bestaande installatie vervangen

Bij het onderhoud van de installatie worden vaak lampen en accu’s vervangen. Dit heeft te maken met de branduren van een lamp en het verlies van capaciteit van de accu. Branden de lampen continu, zoals bij vluchtwegaanduiding, dan is het vrijwel zeker dat een lamp tussen het eerste en het tweede jaar kapot gaat. Om de veiligheid voorop te stellen, vervangen we daarom na één jaar de lampen. Zo zijn er nooit defecte lampen bij noodsituaties. De lampen die enkel branden bij noodsituaties worden getest maar niet op voorhand vervangen.

Accu’s vervangen we om de 4 jaar. Dit heeft te maken met het verlies van capaciteit. Een eis is dat de noodroutes minimaal 1 lux verlicht worden. Na 4 jaar leveren de accu’s te weinig stroom om lang genoeg met voldoende opbrengst te branden.

Wat kan BINK voor jou betekenen?

Wil jij weten hoe BINK jouw pand veiliger kan maken met noodverlichting? Neem dan direct contact op met een van onze adviseurs door te bellen naar 076 200 7568 of vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier. Eén van onze adviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met je op. 

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
groepsfoto BINK